Zupa pomidorowa z koprem włoskim bez makaronu

Zupa pomidorowa z koprem włoskim bez makaronu

  • Składniki ;

  • 1 kg pomidorów
  • 2 marchwie duże
  • 1 mały seler
  • 2 pietruszki
  • pół kopru włoskiego
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól,pieprz do smaku
  • 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 czubata łyżka gęstej śmietany na każdy talerz

    Wykonanie ;

W rondlu rozpuścić masło . Posiekaną cebulę i pora zeszklić na maśle . Gdy cebula z porem  jest rumiana zalać 1 litrem wody , dodać listki , ziele angielskie oraz trochę soli i pieprzu . Gotować pod przykryciem . W tym czasie marchew,pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a koper włoski pokroić w cienkie piórka . Wszystko wraz z czosnkiem dodać do gotującego się wywaru . Pomidory sparzyć wrzątkiem , obrać ze skórki i pokroić w kostkę – też dodać do rondla gdy jarzyny będą już miękkie . To jest jakieś 20 minut od włożenia ich do garnka . Dodać soli,pieprzu oraz bazylii do smaku . Gotować jeszcze około 15 minut . Podawać z łyżką gęstej śmietany na każdy talerz . Smak jest bardzo świeży a to za sprawką kopru włoskiego oraz sporej ilości selera . Najważniejsze , że jest to zupa bez makaronu – bez glutenu .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *