Zupa pomidorowa z koprem włoskim bez makaronu
Składniki ;
- 1 kg pomidorów
- 2 marchwie duże
- 1 mały seler
- 2 pietruszki
- pół kopru włoskiego
- 1 cebula
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól,pieprz do smaku
- 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 duża łyżka masła
- 1 czubata łyżka gęstej śmietany na każdy talerz
Wykonanie ;
W rondlu rozpuścić masło . Posiekaną cebulę i pora zeszklić na maśle . Gdy cebula z porem jest rumiana zalać 1 litrem wody , dodać listki , ziele angielskie oraz trochę soli i pieprzu . Gotować pod przykryciem . W tym czasie marchew,pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a koper włoski pokroić w cienkie piórka . Wszystko wraz z czosnkiem dodać do gotującego się wywaru . Pomidory sparzyć wrzątkiem , obrać ze skórki i pokroić w kostkę – też dodać do rondla gdy jarzyny będą już miękkie . To jest jakieś 20 minut od włożenia ich do garnka . Dodać soli,pieprzu oraz bazylii do smaku . Gotować jeszcze około 15 minut . Podawać z łyżką gęstej śmietany na każdy talerz . Smak jest bardzo świeży a to za sprawką kopru włoskiego oraz sporej ilości selera . Najważniejsze , że jest to zupa bez makaronu – bez glutenu .