Żurek na kiełbasie z jajkiem

Żurek na kiełbasie z jajkiem

  • Składniki ;

  • 3/4 kg białej kiełbaski
  • 1 litr zakwasu na żurek ( przepis na zakwas jest na blogu )
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 grzybki suszone
  • 1 marchew duża lub 2 mniejsze
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • szklanka śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula

       Wykonanie ;

Kiełbasę ponakłuwać widelcem i zagotować w litrze wody z dodatkiem cebuli oraz pozostałych składników i pogotować około 20 minut na wolnym ogniu .  Wyjąć kiełbasę i pokroić w plasterki .  Dodać zakwas na żurek  do wywaru i gotować kilka minut . Pod koniec dodać śmietanę rozmąconą z niewielką ilością żurku . Podawać z jajkami na twardo – 1 jajko na osobę , oraz świeżo posypanym majerankiem .



1 thought on “Żurek na kiełbasie z jajkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *