Pierogi chłopskie
Składniki na farsz ;
- 3/4 kg ziemniaków
- 40 dkg białego sera półtłustego
- 1 cebula duża
- 30 dkg surowego boczku
- sól
- dużo pieprzu aby był wyczuwalny
Wykonanie farszu ;
Ziemniaki obrać , ugotować w osolonej wodzie i utłuc . Boczek pokroić w drobną kosteczkę . Usmażyć na patelni . Gdy jest dużo wytopionego tłuszczu – odjąć i pod koniec dodać cebulkę pokrojoną również drobniutko w kosteczkę . Posolić i popieprzyć . Wymieszać z ziemniakami i serem . Farsz musi być bardzo pikantny . Przepis na ciasto na pierogi jest pod przepisem na pierogi ruskie , więc nie będę już się powtarzać tutaj . Jak zawsze gotuję około 2 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie . Z tej ilości farszu wyszło mi 45 sporych pierogów .