Pierogi chłopskie

Pierogi chłopskie

     Składniki na farsz ;

  • 3/4 kg ziemniaków
  • 40 dkg białego sera półtłustego
  • 1 cebula duża
  • 30 dkg surowego boczku
  • sól
  • dużo pieprzu aby był wyczuwalny

    Wykonanie farszu ;

Ziemniaki obrać , ugotować w osolonej wodzie i utłuc . Boczek pokroić w drobną kosteczkę . Usmażyć na patelni . Gdy jest dużo wytopionego tłuszczu – odjąć i pod koniec dodać cebulkę pokrojoną również drobniutko w kosteczkę . Posolić i popieprzyć . Wymieszać z ziemniakami i serem . Farsz musi być bardzo pikantny . Przepis na ciasto na pierogi jest pod przepisem na pierogi ruskie , więc nie będę już się powtarzać tutaj . Jak zawsze gotuję około 2 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie . Z tej ilości farszu wyszło mi 45 sporych pierogów .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *