Schab pieczony w musztardzie po diabelsku
Składniki ;
- 1,3 kg schabu środkowego
- mały słoiczek musztardy Dijon lub innej ostrej
- pieprz z młynka
- ostra papryka
- sól
Wykonanie ;
Wspaniały soczysty i pikantny schabik w takiej oto odsłonie . Najlepiej dzień wcześniej schab posolić i wysmarować grubo musztardą z każdej strony oraz obsypać pieprzem i ostrą papryką . Wstawić na noc do lodówki . Nastepnego dnia rozgrzać piekarnik do 200st.C. Schab podlać szklanką wody i piec na turboobiegu około 20 minut , następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec jeszcze 30 – 35 minut . Schabik jest lekko różowy w środku i bardzo soczysty a sos musztardowy jest pikantny . Kroić nożem elektrycznym na cienkie plastry i podawać z ziemniakami zapiekanymi pod serem oraz zielonym groszkiem z masłem .