Małże a la Italienne
Składniki ;
- 2 kg małży
- jarzyny na smak : por , 2 łodygi selera naciowego , cebula , 2 listki laurowe , 3 ząbki czosnku , tymianek sól i pieprz
- makaron jaki lubicie – 80 gram na osobę
- na sos pomidorowy : 0,5 litra przecieru pomidorowego bez pestek oraz gęsta śmietana i przyprawy czyli sól selerowa , pieprz i czosnek granulowany
Wykonanie ;
Z 1,5 litra wody i składników na smak ugotować bulion . Odlać kubek czystego przecedzonego bulionu na sos . Do pozostałego bulionu wrzucić umyte małże i zagotować często mieszając . Pogotować aż wszystkie się otworzą to tak około 5 – 7 minut . Zostawić pod przykryciem . Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu . Z odlanego bulionu i przecieru pomidorowego zrobić sos . Dosmaczyć lekko solą oraz sporo pieprzem i czosnkiem granulowanym . Na samym końcu dodać sporą łyżkę gęstej śmietany . Wtedy kolor sosu jak i wygląd będzie aksamitny . Podajemy wszystko na podgrzanych talerzach przy akompaniamencie białego pół wytrawnego wina . Osobiście polecam Monbazillac . Jest to wspaniale wino z rodziny Bordeaux .