Sałatka śledziowa warstwowa
Składniki ;
- 4-6 płatów śledziowych
- 2 duże łyżki musztardy miodowej
- 2 spore buraki ugotowane al – dente ( na lekko twardo )
- 1 cebula
- sok z cytryny
- 2 duże ogórki kiszone
- majonez cytrynowy lub jogurt grecki z musztardą aby było trochę light
- 3 -4 spore ziemniaki
- musztarda chrzanowa
- 2 kwaskowe jabłka ze skórką
- 2 łodygi selera naciowego
- 3-4 jajka na twardo
- sól,pieprz do smaku
Wykonanie ;
Ziemniaki w obierkach oraz buraki i jajka ugotować w osolonej wodzie . Do buraczków na końcu dodać łyżkę soku z cytryny lub octu jabłkowego aby nadać kwaskowy smaczek i pozostawić w tej wodzie do wystudzenia . Śledzie namoczyć na kilka godzin ,zmieniając wodę w razie potrzeby . Cebulę pokroić w drobną kostkę i przelać wrzątkiem na sitku – wtedy jest lekkostrawna . Do szklanego naczynia najpierw układamy osuszone i pokrojone „na raz ” śledzie . Posmarować je z wierzchu musztardą miodową . Na to kładziemy buraczki starte na grubych oczkach , w razie potrzeby skropić je cytryną i dosolić . Na buraczki cebulka ostudzona i zaraz ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę i odcedzone z nadmiaru wody . Teraz majonez lub jak chcecie mniej kalorii to jogurt grecki light pół na pół z musztardą chrzanową . Na majonezie jabłka pokrojone w małą kosteczkę wymieszane z drobno pokrojonymi łodygami selera naciowego . Przykryć to wszystko majonezem i na wierzchu posypać utartymi jajkami na grubych oczkach . Dla cierpliwych – można oddzielnie utrzeć białka i żółtka do posypki . Ta sałatka może być podawana w szklankach i zawsze dobrze schłodzona .