Sałatka śledziowa warstwowa

Sałatka śledziowa warstwowa

      Składniki ;

  • 4-6 płatów śledziowych
  • 2 duże łyżki musztardy miodowej
  • 2 spore buraki ugotowane al – dente ( na lekko twardo )
  • 1 cebula
  • sok z cytryny
  • 2 duże ogórki kiszone
  • majonez cytrynowy lub jogurt grecki z musztardą aby było trochę light
  • 3 -4 spore ziemniaki
  • musztarda chrzanowa
  • 2 kwaskowe jabłka ze skórką
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3-4 jajka na twardo
  • sól,pieprz do smaku

    Wykonanie ;

Ziemniaki w obierkach oraz buraki i jajka ugotować w osolonej wodzie . Do buraczków na końcu dodać łyżkę soku z cytryny lub octu jabłkowego aby nadać kwaskowy smaczek i pozostawić w tej wodzie do wystudzenia . Śledzie namoczyć na kilka godzin ,zmieniając wodę w razie potrzeby . Cebulę pokroić w drobną kostkę i przelać wrzątkiem na sitku – wtedy jest lekkostrawna . Do szklanego naczynia najpierw układamy osuszone i pokrojone „na raz ” śledzie . Posmarować je z wierzchu musztardą miodową . Na to kładziemy buraczki starte na grubych oczkach , w razie potrzeby skropić je cytryną i dosolić . Na buraczki cebulka ostudzona i zaraz ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę i odcedzone z nadmiaru wody . Teraz majonez lub jak chcecie mniej kalorii to jogurt grecki light pół na pół z musztardą chrzanową . Na majonezie jabłka pokrojone w małą kosteczkę wymieszane z drobno pokrojonymi łodygami selera naciowego . Przykryć to wszystko majonezem i na wierzchu posypać utartymi jajkami na grubych oczkach . Dla cierpliwych – można oddzielnie utrzeć białka i żółtka do posypki . Ta sałatka może być podawana w szklankach i zawsze dobrze schłodzona .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *