Żurek na białej kiełbasie z jajkiem
Składniki na 2 osoby ;
- 4 surowe białe kiełbaski
- 2 jajka na twardo
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 łyżka majeranku , 2 liście laurowe , 3-4 ziela angielskie , sól i pieprz do smaku
- 3/4 litra bulionu warzywnego
- 1/4 litra własnego zurku
Wykonanie ;
Jarzyny obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Do rondla wlać bulion i dodać przyprawy oraz utarte jarzyny i zagotować . Dodać ponakłuwane kiełbaski i gotować około 20 minut . Oddzielnie ugotować jajka na twardo . Po tym czasie wyjąć kiełbaski i pokroić je w grubsze plastry , a do garnka dodać żurek i pogotować jeszcze z 10 minut . Jeśli nie macie własnego żurku to może być kupny z butelki . Po tym czasie dodać nasze pokrojone kiełbaski oraz obrane jajka na twardo . Jeśli lubicie , można tez podać z ziemniakami z okrasą na oddzielnym talerzu .