Żurek na białej kiełbasie z jajkiem

Żurek na białej kiełbasie z jajkiem

      Składniki na 2 osoby ;

  • 4 surowe  białe kiełbaski
  • 2 jajka na twardo
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 łyżka majeranku , 2 liście laurowe , 3-4 ziela angielskie , sól i pieprz do smaku
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 1/4 litra własnego zurku

    Wykonanie ;

Jarzyny obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Do rondla wlać bulion i dodać przyprawy oraz utarte jarzyny i zagotować . Dodać ponakłuwane kiełbaski i gotować około 20 minut . Oddzielnie ugotować jajka na twardo . Po tym czasie wyjąć kiełbaski i pokroić je w grubsze plastry , a do garnka dodać żurek i pogotować jeszcze z 10 minut . Jeśli nie macie własnego żurku to może być kupny z butelki . Po tym czasie dodać nasze pokrojone kiełbaski oraz obrane jajka na twardo . Jeśli lubicie , można tez podać z ziemniakami z okrasą na oddzielnym talerzu .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *