Zupa jarzynowa rozgrzewająca
Składniki na zupę;
- 2 marchewki
- 1 spora pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- sól,pieprz
- 1/2 łyżeczki curcumy
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 cebulka
- 2 łyżki oliwy lub oleju
Wykonanie;
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć posiekaną cebulkę oraz pora pokrojonego w krążki. Dodać 1.5 litra wody do zezłoconej cebulki i pora.Resztę warzyw obrać i rozdrobnić. Ja używam robota-wszystkie jarzyny są utarte na grubych oczkach,dlatego szybciej się gotują.Dodać do garnka,posolić,popieprzyć.Dodać curcumę oraz imbir i czosnek a na końcu ziemniaki.Po 20 minutach od zagotowania zupa jest dobra.Wystarczy ją zblendować,można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu już do talerza.