Domowe Bułeczki Drożdżowe


  •      Składniki;

  • 1 kg mąki pszennej typ 480
  • 0,5 l.ciepłej wody
  • 60gr. świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 rozbite jajko do posmarowania przed pieczeniem
  • ulubione ziarna do posypania,tu czarnuszka i sezam biały

      Wykonanie;

Z drożdży,cukru,wody i 5 łyżek mąki nastawić rozczyn,wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 12-15 minut.Ciepłe miejsce to około 24 st.C.W tym czasie przesiać mąkę przez sitko do miski,dodać sól,dodać wyrośnięty rozczyn.Mieszać robotem ok.2 minut.Następnie wyrobić ciasto ręcznie w misce,aż będzie odchodzić od rąk i od miski.Tak wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu.Po tym czasie przegnieść ciasto lekko i rozwałkować na grubość 2 cm. Dużą szklanką lub wykrawarką wyciąć krążki.Ułożyć na blachę z papierem do pieczenia-wtedy nie trzeba smarować tłuszczem.Pozostawić na około 30 minut,aby wyrosły bułeczki.Posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać ulubionymi ziarnami. Można ponacinać na wierzchu.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200st.C. Piec ok.20 minut-zależy od piekarnika.




1 thought on “Domowe Bułeczki Drożdżowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *