Dorsz w tempurze piwnej
Składniki ;
- 120 ml mocnego zimnego piwa
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki żytniej żurkowej
- spora szczypta soli oraz pieprzu
- troszkę kurkumy na kolor
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- oliwa do smażenia
Wykonanie ;
Tempura pochodzi z kuchni azjatyckiej , gdzie jest używana na codzień do wszelkiego rodzaju ryb czy owoców morza . Ryby w tempurze zachowują wilgotność i do tego chrupiacy smak . Filety z dorsza , lub innej ryby dzielimy na części – ważne jest żeby ryba była osuszona przed zamaczaniem w tempurze . Przyrządzamy tempurę tuż przed smażeniem ryby . Do miseczki wlać piwo , wbić jajko , dodać obie mąki i wystarczy rozmieszać dobrze widelcem dodając przyprawy . Odczekać okolo 10 minut i w razie potrzeby dodać wody jeśli ciasto jest zbyt ścisłe . Rozgrzać dobrze oliwę w rondelku , musi jej być sporo , aby ryba sie nie kleiła do dna . Obtaczać kawałki ryby za pomocą dwóch widelców i smażyć na złoty kolor z dwóch stron . Osączyć na ręczniku papierowym . Podawać z sosami lub plastrami cytryny . Z tej ilości starczy na 4 – 5 filetów .
Jeśli wam zostanie to możecie usmażyć placuszki z tempury , gwarantuję że są pyszne tak do piwa jak i same nawet jako dodatek do ryby .