Sos Bearnaise do ryby

Sos Bearnaise do ryby

     Składniki ;

  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 5 łyżek białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka posiekanej szalotki
  • 2 gałązki estragonu , lub 1 łyżka mrożonego
  • 2 żółtka
  • 120 gram masła
  • 1/2 łyżki wody
  • sól i pieprz oraz szczypta pieprzu cayenne
  • kawałki miąższu grapefruita – niekoniecznie

    Wykonanie ;

Sos do ryby na ciepło , na zimno , do grillowanej też . Najlepszy ze świeżym estragonem , ma wtedy ten smak świeżości . W rondelku , najlepiej miedzianym , zagotować wino , ocet i gałązki estragonu . Zdjąć z ognia , wyjąć estragon i dodać żółtka . Mieszając trzepaczką podgrzewać na malutkim ogniu . Dodać masło i wodę . Na koniec dodać posiekanego estragonu , tak 1 łyżeczkę i można dodać szczyptę pieprzu cayenne . Gdy sos zgęstnieje jest już dobry do spożycia . Ja podaję lekko ciepły do każdej ryby pieczonej czy smażonej ale wtedy już nie daję panierki . Tutaj jest akurat łosoś pieczony w piekarniku na funkcji grill przez 25 minut . Do dekoracji można dodać troche cytryny i grapefruita według własnego smaku .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *