Chleb żytni na drożdżach
Składniki ;
- 300 gram mąki żytniej typ 2000
- 500 gram mąki żytniej typ 750
- 200 ml. ciepłego mleka
- 350 ml ciepłej wody
- 50 gram drożdży
- 2 łyżeczki soli kuchennej
- 1 łyżeczka płaska sody
- 1 duza łyżka cukru brązowego
- 3 duże łyżki oliwy z oliwek
- 50 gram suszonych pomidorów z bazylią
- 3 duże łyżki ziaren słonecznika
- olej + mąka do foremek
Wykonanie ;
Zdrowy domowy chleb nie ma sobie równych na półkach sklepowych . Drożdże są zdrowe i nie powodują alergii , a mąka żytnia nie zawiera glutenu . Jedzmy na zdrowie . Mleko z wodą połączyć i podgrzać do temp 50 st. C. Do miski metalowej lub glinianej wsypać odmierzone mąki i sól . Odlać około 150 ml mleka z wodą , a resztę wlać i wymieszać z mąkami , żeby mąka namiękła przez około pół godzinki w ciepłym miejscu . Ja przykryłam folią spożywczą i ustawiam na drzwiczkach otwartych od piekarnika ustawionego na 100 stopni . Po tym czasie podgrzać pozostawione mleko z wodą , wkruszyć drożdże , dodać cukier i 1 łyżkę mąki na zaczyn . Gdy drożdże urosną dodajemy do miski razem z oliwą , ziarnami i pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami . Dobrze wyrobić ręcznie przez 4 – 5 minut , lub za pomocą robota . Przykryć i pozostawić około godzinki przy źródle ciepła jak wcześniej . Ciasto jest lepkie , niezbyt ścisłe i tak powinno być . Gdy ciasto podwoi objętość , delikatnie przegniatamy ręcznie i wkładamy do jednej dużej lub 2 mniejszych blaszek wcześniej wysmarowanej oliwą i posypanej mąką . Tutaj sa 2 chlebki i czas pieczenia jest krótszy . Ciasto w blaszkach zostawić do wyrośnięcia na pół godzinki , wczesniej posmarować mlekiem i posypać ziarenkami . Piekarnik rozgrzać do 250 st. C. i wstawić chleby na 12 – 15 minut , potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec na grzaniu góra – dół bez termoobiegu 40 minut. Wyjąć na deskę do ostudzenia i zajadać się do syta . Z masłem tylko smakuje wybornie .