Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

        Składniki ;

  • 3/4 kg mąki + kilka łyżek na podsypanie
  • 1 szklanka 220 ml. bardzo ciepłej wody
  • 2 jajka L
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypt soli
  • 1 kg. mięsa np. z rosołu zmielonego i doprawionego wg. własnego smaku

    Wykonanie ;

Z podanych składników wychodzi fantastyczne ciasto , które po wyrobieniu jest elastyczne , dobrze się wałkuje a pierogi po ugotowaniu nie sklejają się . Do miski przesiać mąkę , żeby ją napowietrzyć . Wbić jajka i zagniatając dolewać dobrze ciepłą wodę . Pod koniec dodać olej . Na początku mieszam drewnianą łyżką , potem już ręcznie . Po zagnieceniu , odcinam placuszki i wałkuję cienko . Ciasto nie rwie się – jest miękkie . Wykrawam krążki aparatem do pierogów , nadziewam i zaklejam . Gotuję w osolonej wodzie 2 minuty i odsączam na talerzach . Z tej ilości ciasta wyszło mi 100 pierogów . Nie znam osoby , która nie lubi pierogów , więc znikają bardzo szybko , sami wiecie jak to jest -;

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *