Pierogi z mięsem
Składniki ;
- 3/4 kg mąki + kilka łyżek na podsypanie
- 1 szklanka 220 ml. bardzo ciepłej wody
- 2 jajka L
- 3 łyżki oliwy
- szczypt soli
- 1 kg. mięsa np. z rosołu zmielonego i doprawionego wg. własnego smaku
Wykonanie ;
Z podanych składników wychodzi fantastyczne ciasto , które po wyrobieniu jest elastyczne , dobrze się wałkuje a pierogi po ugotowaniu nie sklejają się . Do miski przesiać mąkę , żeby ją napowietrzyć . Wbić jajka i zagniatając dolewać dobrze ciepłą wodę . Pod koniec dodać olej . Na początku mieszam drewnianą łyżką , potem już ręcznie . Po zagnieceniu , odcinam placuszki i wałkuję cienko . Ciasto nie rwie się – jest miękkie . Wykrawam krążki aparatem do pierogów , nadziewam i zaklejam . Gotuję w osolonej wodzie 2 minuty i odsączam na talerzach . Z tej ilości ciasta wyszło mi 100 pierogów . Nie znam osoby , która nie lubi pierogów , więc znikają bardzo szybko , sami wiecie jak to jest -;