Żurek na boczku i białej kiełbasie

Żurek na boczku i białej kiełbasie

      Składniki ;

  • 1,5 litra domowego zakwasu na żurek
  • 40 dkg boczku wędzonego surowego
  • 30 dkg białej surowej kiełbaski
  • 2 łyżki oliwy – u mnie z pestek winogron bo jest bezsmakowa
  • 3 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • majeranek , 2 liście laurowe , kilka kulek ziela angielskiego , 2 ząbki posiekanego czosnku , sól i pieprz

    Wykonanie ;

W garnku rozgrzać oliwkę i wrzucić posiekaną cebulę . Ułożyć na tym boczek i podsmażyć lekko kilka minut . W tym czasie utrzeć obrane jarzyny na tarce o grubych oczkach . Do garnka wlać wrzątku – około 2 litrów i pogotować boczek i kiełbaskę 20 minut . Oczywiście dodajemy wcześniej przyprawy ale bez majeranku , ponieważ stracimy kolor . Majeranek dodaję zawsze pod koniec . Po tym czasie wyjąć kiełbaskę a do garnka wsypać utarte jarzyny i pogotować 10 – 12 minut . Wtedy dolewamy nasz zakwas żurkowy i gotujemy jeszcze 5 minut . Na końcu wsypać majeranek , sporą łyżkę , zamieszać i wyłączyć gaz . Ja podałam z jajkami na twardo pokrojonymi w plasterki . Taki pyszny żurek znika bardzo szybko .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *