Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

       Składniki ;

  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6-8 kulek ziela angielskiego
  • 1 duża lyżka majeranku
  • 5 czubatych łyżek mąki żytniej żurkowej
  • pół łyżeczki soli kuchennej
  • 1,5 litra przegotowanej zimnej wody

    Wykonanie ;

Umieścić wszystkie składniki w słoju i zalać przegotowaną zimną wodą . Przykryć serwetką z materiału , aby był dostęp powietrza . Odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni . U mnie jest to na blacie kuchennym w pobliżu kuchenki . Trzeba pamiętać , aby codziennie rano i wieczorem zamieszać drewnianą lub plastikową łyżką zaczyn . Po upływie tego czasu możemy już gotować żurek lub zlać do butelki i odstawić do lodówki , żeby przerwać zakwaszanie . Ja po prostu próbuję , można potrzymać dłużej w cieple , jeśli lubicie kwaśniejszy żurek . Moja synowa chwaliła , że jest bardzo delikatny a jednocześnie wyrazisty w smaku . Będzie przepis na żurek na boczku i białej kiełbasie z jajkiem – polecam bo jest pyszny . Z tej ilości zakwasu wychodzi 4 litry dość gęstego żurku .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *