koper włoski zapiekany pod beszamelem

koper włoski zapiekany pod beszamelem

      Składniki ;

  • 1 średniej wielkości koper włoski na osobę
  • szklanka sosu beszamel , przepis na blogu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • ser parmezan do posypania
  • sól , pieprz z młynka do smaku

    Wykonanie ;

Koper włoski jest mało znany w Polsce jako oddzielne danie , a to wdzięczne warzywo przygotowuje sie szybko i wspaniale smakuje . Często robię go na kolację i to jest samodzielna potrawa . Wspaniale komponuje sie z rybami – jak wiecie , kolorowe warzywa nie idą w parze z rybami , no chyba że sałaty . Koper kroję w cienkie piórka , i wrzucam do wrzatku na 5 minut . Odcedzam na sicie i dobrze odsączony układam w naczyniu żaroodpornym . Posypuję natką i posiekanym czosneczkiem oraz solą i pieprzem kolorowym z młynka . Zalewam beszamelem zrobionym na mleku , lub jak ktoś woli light to może być tylko goła smietana . Z wierzchu posypuję startym parmezanem . Zapiekam w piekarniku na funkcji grill – lub na najwyższej temperaturze piekarnika przez okolo 20 minut do momentu aż wierzch będzie rumiany . Do tego dania podaję , podpieczone przez chwile obok kopru , chrupiące bułeczki posmarowane masłem czosnkowym . Poezja z kieliszkiem białego wina Chardonnay .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *