Kotlety z ciecierzycy
Składniki ;
- 1 szklanka ciecierzycy
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 0,5 szklanki sezamu do obtoczenia
- 2 duże łyżki masła
- 2 duże łyżki oliwy
- 1 jajko L
- sól i pieprz z młynka do smaku
- przyprawa marokańska ( opcjonalnie )
- 1 cebulka
Wykonanie ;
Wcześniej ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę zmiksować blenderem . Można też użyć ciecierzycę z puszki . Cebulkę posiekać drobno , udusić na maśle i dodać do masy wraz z posiekaną natką pietruszki i jajkiem . Doprawić solą i pieprzem według uznania . Formować kotlety , które obtoczyć w sezamie . Smażyć na złoty kolor na maśle z oliwą . Smakują wybornie na ciepło z sałatą i hummusem . Można je też podawać na zimno na kanapce , są świetną alternatywą dla mięsa .