Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

      Składniki ;

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,5 szklanki sezamu do obtoczenia
  • 2 duże łyżki masła
  • 2 duże łyżki oliwy
  • 1 jajko L
  • sól i pieprz z młynka do smaku
  • przyprawa marokańska ( opcjonalnie )
  • 1 cebulka

 


   Wykonanie ;

Wcześniej ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę zmiksować blenderem . Można też użyć ciecierzycę z puszki . Cebulkę posiekać drobno , udusić na maśle i dodać do masy wraz z posiekaną natką pietruszki i jajkiem . Doprawić solą i pieprzem według uznania . Formować kotlety , które obtoczyć w sezamie . Smażyć na złoty kolor na maśle z oliwą . Smakują wybornie na ciepło z sałatą i hummusem . Można je też podawać na zimno na kanapce , są świetną alternatywą dla mięsa .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *