Marchewki karmelizowane z kaszą jaglaną

Marchewki karmelizowane z kaszą jaglaną

     Składniki ;

  • 8 młodych marchewek
  • 2 torebki kaszy jaglanej
  • 1/2 kostki masła
  • sól , pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

   Wykonanie ;

Marchewki oskrobać zostawiając 3 cm zielonych łodyżek , a pióropusze odciąć i odłożyć na póżniej do dekoracji . Kaszę jaglaną ugotować al  – dente w osolonej wodzie , a po odsączeniu dodać sporą łyżkę masła i trzymać w cieple . Na patelni rozpuścić masło . Smażyć marchewki z dodatkiem cukru aż się skarmelizują . To około 15 minut – często przekręcamy . Gdy będą jeszcze lekko chrupkie to zdejmujemy z ognia . Na półmisku wyłożyć kaszę jaglaną , powtykać marchewki i ozdobić gałązkami od marchewek . Podawać z czym lubicie …np. z gulaszem czy kotletami mielonymi . Każdy niejadek skusi się na taką marchewkę i kaszę . Efekt przy stole murowany , czekam na wasze komentarze .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *