Ciasteczka gryczane dla diabetyka

Ciasteczka gryczane dla diabetyka

     Składniki ;

  • 6 łyżek płatków gryczanych
  • 6 – 8 łyżek sezamu
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki syropu z agawy lub stewii
  • 2 łyżki uprażonych nasion słonecznika
  • rodzynki lub konfitura dla diabetyków – tutaj z czarnej porzeczki
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli , szczypta cynamonu oraz szczypta wanilii z Madagaskaru

    Wykonanie ;

Sparzoną wrzatkiem cytrynę otrzeć na tarce do miski . Dodać jajko , jogurt i syrop z agawy – dobrze zmiksować na gładką masę . Dodać przyprawy oraz pozostałe składniki  i dobrze wymieszać łyżką . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , ja posmarowałam papier olejem . Wykładać łyżką  zgrabne ciasteczka robiąc dołek na środku na konfiturę . Małą łyżeczką nakładać konfiturę na każde ciasteczko .  Piekarnik rozgrzać na 180 st. C. na turboobiegu . Piec ciasteczka przez 13 – 14 minut na lekko złoty kolor . Z tej porcji wyszło mi 9 sztuk . Są one bardzo zdrowe , ponieważ zawierają bardzo dużo cennego magnezu w samych płatkach gryczanych . Robi się je naprawdę szybko , wystarczy 20 minut i już jest coś do kawy dla każdego .

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *