Ziemniaki z piekarnika
Składniki ;
- 1 kg ziemniaków czerwonych ścisłych do pieczenia
- duży ząbek czosnku
- 1 spora łyżka ziół do ziemniaków lub takich jakie lubicie
- oliwa
- sól i pieprz
Wykonanie ;
Sa już młode ziemniaczki , wiec taki przepis sprawdzi się i będzie smakowicie pachniało w waszej kuchni a ponieważ są sycące to nikt głodny nie będzie . Ziemniaki bez obierania zalać wrzątkiem w rondlu i pogotowac 10 – 12 minut w osolonej wodzie . W tym czasie przygotować marynatę z oliwy , rozgniecionego czosnku , ziół oraz soli i pieprzu . Wylać ziemniaki na sitko . Jeszcze gorace kroić na ćwiartki po długości . Posmarować marynatą . Wstawić do nagrzanego na 200 stopni C. piekarnika z turboobiegiem i piec około 10 – 12 minut w zależności od wielkości ziemniaków . Takie ziemniaki sa świetnym dodatkiem do wielu potraw , a jednoczesnie dużo mniej kaloryczne od frytek , one nie nasiąkają tłuszczem po obgotowaniu . Idealne do potraw smażonych jak i grillowanych .