Zupa buraczkowa – dietetyczna
Składniki ;
- 4 buraczki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera małego
- 1 duża łyżka masła
- 4 jajka na twardo
- gęsta śmietana
- 2 listki laurowe
- sól , pieprz , cukier do smaku
- sok z połowy cytryny
Wykonanie;
Wszystkie jarzynki utrzeć na tarce , włożyć do garnka i zalać 1 litrem wody . Dodać masło . Zagotować , zmniejszyć ogień , doprawić solą , pieprzem i dodać listki laurowe . W tym czasie ugotować oddzielnie jajka na twardo . 12 minut dla rozmiaru L . Buraczki obrać i też utrzeć na tarce-dodać do zupy po około 15 minutach od zagotowania . Teraz pogotować krótko – około 8 minut,dodać sok z cytryny i z pół łyżki cukru . Podawać z jajkiem na twardo oraz gęstą śmietaną . Można też podać z ziemniakami , jednak to już zależy od upodobań .
smakowiyt…..
smakowity