Zupa buraczkowa – dietetyczna

Zupa buraczkowa – dietetyczna

        Składniki ;

  • 4 buraczki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera małego
  • 1 duża łyżka masła
  • 4 jajka na twardo
  • gęsta śmietana
  • 2 listki laurowe
  • sól , pieprz , cukier do smaku
  • sok z połowy cytryny

    Wykonanie;

Wszystkie jarzynki utrzeć na tarce , włożyć do garnka i zalać 1 litrem wody . Dodać masło . Zagotować , zmniejszyć ogień , doprawić solą , pieprzem i dodać listki laurowe . W tym czasie ugotować oddzielnie jajka na twardo . 12 minut dla rozmiaru L . Buraczki obrać i też utrzeć na tarce-dodać do zupy po około 15 minutach od zagotowania . Teraz pogotować krótko – około 8 minut,dodać sok z cytryny i z pół łyżki cukru . Podawać z jajkiem na twardo oraz gęstą śmietaną . Można też podać z ziemniakami , jednak to już zależy od upodobań .

 



2 thoughts on “Zupa buraczkowa – dietetyczna”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *