Krupniczek z wędzonym boczkiem
Składniki ;
- 30 dkg. chudego wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka spora
- pół selera małego
- 1 cebula
- filiżanka kaszy perłowej-około 100 gram
- sól,pieprz,koperek
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki opcjonalnie
Wykonanie ;
Pokroić obraną cebulkę w półkrążki , boczek w większą kostkę . Wszystko razem obsmażyć , pod koniec dodać czosnek . Jarzyny utrzeć na tarce lub w robocie elektrycznym . Wszystko włożyć do garnka , zalać 1,5 l. wody i zagotować . Wsypać kaszę . Gotować na małym ogniu aż kasza będzie miękka – 20 minut . Jeśli wydaje się , że zupa jest za rzadka można dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i jeszcze pogotować 15 minut. Posypać zupę już na talerzu świeżym koperkiem .
Bardzo atrakcyjne przepisy,które napewno zastosuję w swojej kuchni.Dziękuję i proszę o następne.