Krupniczek z wędzonym boczkiem

Krupniczek z wędzonym boczkiem

  • Składniki ;

  • 30 dkg. chudego wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka spora
  • pół selera małego
  • 1 cebula
  • filiżanka kaszy perłowej-około 100 gram
  • sól,pieprz,koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki opcjonalnie

    Wykonanie ;

Pokroić obraną cebulkę w półkrążki , boczek w większą kostkę . Wszystko razem obsmażyć , pod koniec dodać czosnek . Jarzyny utrzeć na tarce lub w robocie elektrycznym . Wszystko włożyć do garnka , zalać 1,5 l. wody i zagotować . Wsypać kaszę . Gotować na małym ogniu aż kasza będzie miękka – 20 minut . Jeśli wydaje się , że zupa jest za rzadka można dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i jeszcze pogotować 15 minut. Posypać zupę już na talerzu świeżym koperkiem .

 



1 thought on “Krupniczek z wędzonym boczkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *