Karkówka z rękawa w 40 ząbkach czosnku
Składniki ;
- 6 kotletów z karkówki
- 40 ząbków czosnku
- 1 duża łyżka ziół prowansalskich lub do grilla
- 2 spore eszalotki
- pół szklanki oliwy z oliwek
- sól , pieprz cayenne , czerwona papryka , trochę natki pietruszki
Wykonanie ;
Pyszna i soczysta karkówka z rękawa z dużą ilością czosnku , który jednak tylko daje smak a nie przeszkadza . Danie jest bardzo pikantne . Uwaga na sól , żeby nie dać za dużo . Do miksera wrzucam obrane ząbki czosnku , eszalotki oraz natkę i miksuję na drobniutko . Dodaję przyprawy , oliwkę i natkę pietruszki i jeszcze 2 obroty mikserem i marynata jest gotowa . Kotlety wkładam po 3 do rękawa , dodaję po połowie marynaty na worek i dobrze rozprowadzam drewnianą łyżką . Na koniec do każdego worka daję 2 łyżki wody i zamykam . Układam płasko w naczyniu do pieczenia , żeby każdy kotlet był równy , nie poskręcany . Piekę godzinkę na 180 stopni C. z turboobiegiem . Podaję z pieczonymi ziemniakami w ziołach .