Klopsiki z indyka z kaszą pęczak w sosie chrzanowym oraz surówka z białej kapusty

Klopsiki z indyka z kaszą pęczak w sosie chrzanowym oraz surówka z białej kapusty

  •  Składniki;

  • 30 dkg mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • pół kajzerki namoczonej w mleku
  • pół cebulki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki chrzanu śmietankowego
  • kasza perłowa ( 1 woreczek )
  • Na surówkę ;

  • 200 gram uszatkowanej białej kapusty
  • 1  ogórek kiszony pokrojony
  • pół papryki zielonej , czerwonej i żółtej pokrojone w drobne paski
  • kilka listków szpinaku do dekoracji
  • 4 łyżki oliwki ulubionej
  • sok z pół cytryny
  • sól , pieprz , cukier do smaku

    Wykonanie;

  • Mięso mielone połączyć z odciśniętą bułką , jajkiem , posiekaną cebulką oraz solą i pieprzem . Uformować kule . W rondlu zagotować 0,5 l. wody , posolić . Wrzucać kule z indyka na gotującą się wodę . Gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Chrzan dodać na końcu , jeszcze trochę pogotować . Kto lubi może zaprawić sos mąką . Kaszę perłową ugotować wg. wskazówek na opakowaniu . Ja ją gotuję zawsze trochę dłużej . Surówkę wystarczy połączyć oraz doprawić sokiem z cytryny , oliwką i przyprawami . Najlepsza jest na drugi dzień .



2 thoughts on “Klopsiki z indyka z kaszą pęczak w sosie chrzanowym oraz surówka z białej kapusty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *