Skip to content
Klopsiki z indyka z kaszą pęczak w sosie chrzanowym oraz surówka z białej kapusty
-
Składniki;
- 30 dkg mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- pół kajzerki namoczonej w mleku
- pół cebulki
- sól, pieprz
- 3 łyżki chrzanu śmietankowego
- kasza perłowa ( 1 woreczek )
-
Na surówkę ;
- 200 gram uszatkowanej białej kapusty
- 1 ogórek kiszony pokrojony
- pół papryki zielonej , czerwonej i żółtej pokrojone w drobne paski
- kilka listków szpinaku do dekoracji
- 4 łyżki oliwki ulubionej
- sok z pół cytryny
- sól , pieprz , cukier do smaku
Wykonanie;
- Mięso mielone połączyć z odciśniętą bułką , jajkiem , posiekaną cebulką oraz solą i pieprzem . Uformować kule . W rondlu zagotować 0,5 l. wody , posolić . Wrzucać kule z indyka na gotującą się wodę . Gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Chrzan dodać na końcu , jeszcze trochę pogotować . Kto lubi może zaprawić sos mąką . Kaszę perłową ugotować wg. wskazówek na opakowaniu . Ja ją gotuję zawsze trochę dłużej . Surówkę wystarczy połączyć oraz doprawić sokiem z cytryny , oliwką i przyprawami . Najlepsza jest na drugi dzień .
Brzmi ciekawie Ewa, uwielbiam pęczak 🙂
Bardzo serdecznie dziękuję Aniu