Bezy
Składniki ;
- 3 białka
- 150 gram białego cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Wykonanie ;
Często zostają nam białka i oto fajny przepis na szybkie bezy , które są smaczne , bielutkie i błyszczące a to za sprawą kilku składników .W misce umieszczamy białka i miksujemy z dodawanym powoli cukrem . Pod koniec ubijania gdy już cały cukier wrobimy w białka dodajemy łyżkę octu – to na zachowanie białego koloru , oraz łyżkę maizeny , czyli skrobi kukurydzianej – to na gładkość . Całość powinna być miksowana około 10- 15 minut . Piekarnik rozgrzać na 130 st. C. z turboobiegiem . Bezy możemy wyciskać z rękawa jak i tworzyć własne wzory na papierze do pieczenia . Małe pieczemy około 20 minut , wieksze pół godziny . Są pyszne do kawki jak i do dekoracji ciast z kremem .