Sos Vinegrette – domowy
Składniki ;
- 1/2 dobrej oliwy z oliwek
- 1/4 soku z cytryny
- 1/4 ostudzonej wody
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 spory , posiekany ząbek czosnku
- sól , pieprz , zioła prowansalskie wg. gustu i smaku, tak po małej łyżeczce
Wykonanie ;
Żeby wygrać z czasem robię zawsze wcześniej mój sos i to od razu litr , dlatego podałam wam ilości w skali ile czego do czego . Nie używam octu , ale można zastąpić cytrynę dobrym octem jabłkowym . U mnie ten sos schodzi szybko ,sałata jest zawsze na stole . Przechowuję w szklanej butelce po soku czy mleku . Przegotowana i ostudzona woda dodana do sosu dodaje lekkości i homogenizuje sos . Robię go w blenderze , Wszystkie składniki wrzucam do blendera i po kilku sekundach mój sos jest gotowy . Można go trzymać do tygodnia w lodówce . Jeśli składniki trochę się oddzielają to wystarczy kilka razy potrząsnąć butelką do ponownego połączenia . Można zrobić kika różnych sosów na jakieś przyjątko i postawić w małych buteleczkach np. po kubusiu , na stole z etykietkami . Fantazja nie zna granic .