2 łososie w galarecie na winie Gewurztraminer

2 łososie w galarecie na winie Gewurztraminer
  1.  

     Składniki ;

  • 3 pory
  • 350 gram łososia wędzonego w plastrach
  • 4 kawałki łososia surowego
  • 1 spora cebula
  • 1 marchewka
  • 1 cytryna
  • sól , pieprz , 2 listki laurowe i odrobina szafranu
  • 5 łyżeczek zelatyny
  • 300 ml wina gewurztraminer

    Wykonanie ;

 

Przepis pochodzi od 5 gwiazdkowego szefa kuchni francuskiej i już zagości u mnie na specjalne okazje , ponieważ jest po prostu pyszny .  Zagotować około 1 litr wody z marchewką , cebulą ,listkami i przyprawami , odmierzone na długość keksówki pory włożyć do garnka i pogotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut . Wyjąć na sitko i odcedzić oraz dobrze wystudzić . Pory muszą być al – dente . Po wyjęciu porów do tego samego garnka wkładamy kawałki łososia świeżego i delikatnie obgotowujemy 3 minuty pod przykryciem . Też wyjąć do ostudzenia na sitko . Do naczynia odmierzyć 200 ml gorącego wywaru z jarzyn i ryby i dodać 5 łyżeczek żelatyny , rozpuścić dokładnie mieszając , a na koniec dodać wino gewurztraminer i 1 łyżkę soku z cytryny i szczyptę szafranu . Keksówkę można wyłożyć folią spożywczą , ale niekoniecznie . Ja wykładam od razu wędzonym łososiem ,polewam odrobiną tężejącej galaretki . Następnie układam po długości keksówki pory na przemian z gotowanym łososiem , polewam galaretką i znowu przekładam rybą i porem , a na koniec przykrywam łososiem wędzonym i dekoruję cytryną i natką . Jeśli zrobicie więcej galaretki to śmiało można ją podać obok do dekoracji dania .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *