Gniazdka z niespodzianką – dietetyczne
Składniki ;
- 0,5 kg mielonej cielęciny
- 6 – 8 jajeczek przepiórczych
- 1 duże jajko L
- kawałki marchewki al – dente
- natka pietruszki , sól i pieprz z młynka
- 0,5 litra rosołu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy Harrisa
Wykonanie ;
Pierwszy raz jadłam te gniazdka we francuskich górach Vosgesach , a przepis przywiózł z Pirenejów kuzyn Baronowej . Było wtedy dużo gości z Indii . Zamieszanie przed weselem międzynarodowym . To danie jest szybkie i ładnie się prezentuje , jest efektowne na stole . Teraz jest podane z jarzynami al – dente z rosołu , ale możecie podać z czym lubicie , nawet na sałacie i z grzankami . Cielęcinę z dużym jajkiem , solą , pieprzem i natką drobno posiekaną dobrze wyrobić – jak na kotlety mielone ale bez bułki czy innych wypełniaczy . W tak przygotowane mięso zawijamy wcześniej ugotowane na twardo jajka przepiórcze z kawałkami marchewki . Powstaną nam gniazdka , które po przekrojeniu są kolorowe . Na patelnię wlać troche bulionu czy rosołu . Gotować chwile nasze gniazdka , przekręcić na drugą stronę . Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawe harrisa oraz sól i pieprz do smaku . Dobrze rozprowadzić koncentrat i dusić pod przykryciem 15 – 20 minut . Sos jest gęsty . Podawać z czym lubicie . Ja dałam chrupiące jarzyny z rosołu . Danie jest light , ponieważ nie jest smażone na tłuszczu .