Ryba gotowana z cukinią po francusku i smażoną fetą

Ryba gotowana z cukinią po francusku i smażoną fetą

     Składniki do ugotowania ryby ;

  • 450 gram ryby – praktycznie każdej ze skórą lub ścisłej w filetach – tutaj lotte , czyli żabnica
  • 1,5 l. wody
  • 2 kostki rosolo4we knorr do ryby , kawałek pora , 2 listki laurowe
  • jeśli nie ma kostek to 1 cebula , majeranek , tymianek , 2 ząbki czosnku i pół marchewki , plasterek selera

    Wykonanie ;

Wszystkie składniki zagotować 5 minut , włożyć kawałki ryby i pogotować na malutkim ogniu do 10 minut pod przykryciem . Wyłączyć i zostawić  rybę w tym rosole .


     Składniki na cukinię po francusku i smażony ser feta ;

  • biała czesc z 1 pora
  • 1 srednia cukinia
  • 2 pomidory hiszpanskie podłużne bez pestek
  • oliwka z oliwek i  masło klarowane
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego – tutaj z tubki potrójny z bazylią
  • 1 łyżka pasty czosnkowej
  • 1 łyżeczka mała pasty Harrisa
  • 1/2 szklanki smietany 30%
  • kostka sera feta
  • sól , pieprz , piment d’espelette , tymianek

    Wykonanie ;

Takie obiady to ja kocham gdy jest szybko , smacznie i efektownie . Użyłam tutaj ryby ” La lotte ” z francuskiego . Po polsku żabnica . Jest tak brzydka jak smaczna , czyli bardzo , bardzo . Z tej ryby używa się tylko części ogonowej i zawsze ją podaję gotowaną z rożnymi sosami . Moje sosy prawie nigdy nie zawierają mąki , dlatego zagęszczam je warzywami lub owocami . Tutaj był podany obok sos koktailowy z majonezu , keczupu i portugalskiego porto oraz cukinia duszona po francusku  . Pora pokroić w ukośne plasterki . Rozgrzać oliwkę i masło na patelni . Obsmażyć  lekko pora , dodać cukinię , często mieszając smażyć kilka minut , dodać pomidory pokrojone w kostkę i wszystkie przyprawy oraz śmietanę . Przykryć pokrywką i dusić 7 – 10 minut . Zestawić z ognia . Jarzyny mają być chrupiące . Na oddzielnej patelni rozgrzać pół na pół masło klarowane z oliwką – na 1-2 cm. wysokości w patelni i obsmażyć z każdej strony na rumiano ser feta pokrojony w małą kosteczkę . Poezja smaków gwarantowana . Podawać rybę osączoną z rosołu z cukinią , serem feta i sosem koktailowym obok . Podane ilości są na 2 – 3 osoby zależnie od apetytów . Do tego białe schłodzone półwytrawne wino np. Pinot – Gris  dopełni wasze zadowolenie . Bo miłość do jedzenia jest wielka , jak mówi moj szef .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *