Gniazdka z niespodzianką – dietetyczne

Gniazdka z niespodzianką – dietetyczne

     Składniki ;

  • 0,5 kg mielonej cielęciny
  • 6 – 8 jajeczek przepiórczych
  • 1 duże jajko L
  • kawałki marchewki al – dente
  • natka pietruszki , sól i pieprz z młynka
  • 0,5 litra rosołu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy Harrisa

    Wykonanie ;

Pierwszy raz jadłam te gniazdka we francuskich górach Vosgesach , a przepis przywiózł z Pirenejów kuzyn Baronowej . Było wtedy dużo gości z Indii . Zamieszanie przed weselem międzynarodowym . To danie jest szybkie i ładnie się prezentuje , jest efektowne na stole . Teraz jest podane z jarzynami al – dente z rosołu , ale możecie podać z czym lubicie , nawet na sałacie i z grzankami . Cielęcinę z dużym jajkiem , solą , pieprzem i natką drobno posiekaną dobrze wyrobić – jak na kotlety mielone ale bez bułki czy innych wypełniaczy . W tak przygotowane mięso zawijamy wcześniej ugotowane na twardo jajka przepiórcze z kawałkami marchewki  . Powstaną nam gniazdka , które po przekrojeniu są kolorowe . Na patelnię wlać troche bulionu czy rosołu . Gotować chwile nasze gniazdka , przekręcić na drugą stronę . Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawe harrisa oraz sól i pieprz do smaku . Dobrze rozprowadzić koncentrat i dusić pod przykryciem 15 – 20 minut . Sos jest gęsty . Podawać z czym lubicie . Ja dałam chrupiące jarzyny z rosołu . Danie jest light , ponieważ nie jest smażone na tłuszczu .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *