Surówka z selera
Składniki ;
- pół główki selera
- sok z połowy cytryny
- 2 czubate łyżki twarożku – u mnie z jogurtów greckich
- sól , cukier do smaku
- zielenina do ozdoby
Wykonanie ;
Seler to afrodyzjak . Na wiosnę potrzebujemy więcej energii po zimie , dlatego jedzcie z apetytem surówki z selerem takie jak ta . Tą surówkę lepiej zrobić na dzień lub dwa wcześniej i trzymać w słoiku w lodówce , wtedy smaki sie przegryzą . Selera ucieram w maszynce , można ręcznie na dużych oczkach . Skrapiam go sokiem z cytryny i wyrabiam ręką , żeby zachować biały kolor . Nadmiar soku odcedzam na sitku . Tak przygotowany seler mieszam z twarożkiem , cukrem i solą . Można też włożyć wcześniej sparzone rodzynki , jak ktoś lubi . Posypać zieleninką przed podaniem . No to smacznego kochani .