Surówka z selera

Surówka z selera

     Składniki ;

  • pół główki selera
  • sok z połowy cytryny
  • 2 czubate łyżki twarożku – u mnie z jogurtów greckich
  • sól , cukier do smaku
  • zielenina do ozdoby

    Wykonanie ;

Seler to afrodyzjak . Na wiosnę potrzebujemy więcej energii po zimie , dlatego jedzcie z apetytem surówki z selerem takie jak ta . Tą surówkę lepiej zrobić na dzień lub dwa wcześniej i trzymać w słoiku w lodówce , wtedy smaki sie przegryzą . Selera ucieram w maszynce , można ręcznie na dużych oczkach . Skrapiam go sokiem z cytryny i wyrabiam ręką , żeby zachować biały kolor . Nadmiar soku odcedzam na sitku . Tak przygotowany seler mieszam z twarożkiem , cukrem i solą . Można też włożyć wcześniej sparzone rodzynki , jak ktoś lubi . Posypać zieleninką przed podaniem . No to smacznego kochani .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *