Potrawka wykwintna z kurczaka – Bouchees a la Reine
Składniki ;
- 0 , 20 dkg pieczarek
- mała cebulka – szalotka
- trochę oliwki do usmażenia
- 2 połówki piersi z kurczaka , lub kurczak z rosołu
- 0 , 5 litra sosu beszamel z maggi ( przepis na blogu )
- sól , pieprz , gałka muszkatołowa , kurkuma do smaku
- kieliszek białego wina
- gotowe foremki z ciasta francuskiego , ewentualnie ryż do podania
- utarty ser emmentaler
Wykonanie ;
Typowe danie Francuskie , podawane na wystawny obiad lub kolację . Jest lekkostrawne i w porcjach z ciasta francuskiego nie grozi przejedzeniem . Zaczynamy od zrobienia gęstego sosu beszamel z dodatkiem maggi oraz gałki muszkatołowej i pieprzu , żeby sos był pikantny . Używamy kurczaka z rosołu bez skóry , lub piersi kurczaka pokrojone w kosteczki i obsmażone na oliwce . Na patelni usmażyć szalotkę posiekaną dość drobno oraz pokrojone w plastry pieczarki . W rondlu wymieszać mięso z kurczaka wraz z sosem i pieczarkami – sprawdzić smak , w razie czego dodać jeszcze pieprzu i kurkumy oraz kieliszek wina . Trzymać na małym ogniu , ale już nie gotować . Foremki z ciasta francuskiego napełniamy powstałym farszem , posypujemy serem emmental i zapiekamy 10 minut w piekarniku na 200 st. C. podawać z dodatkową porcją potrawki obok . Jeśli nie macie foremek – podawać z ryżem i zielonym groszkiem polanym masłem . Białe wytrawne lub półsłodkie wino pasuje do tego idealnie .