Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

      Składniki na 4 osoby ;

  • 4 pieczone spore buraki
  • 3 – 4 szalotki lub małe cebulki
  • 0 , 5 szklanki prażonych ziarn słonecznika
  • sól , pieprz do smaku
  • sos vinegrette
  • 2 łyżeczki maggi
  • kawałki sera parmezan opcjonalnie
  • 2 łyżki soku z pomarańczy lub mandarynek

    Wykonanie ;

Pyszne danie jako przystawka lub samodzielna sałatka ewentualnie kolacja – według własnego pomysłu . Ja podałam tym razem jako dodatek do tuńczyka z oleju . To tylko inspiracja , resztę pozostawiam waszej wyobraźni . Buraki pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku na 200 st. C. do miękkości i studzimy . Zimne buraki pokroić w cieniutkie plastry na mandolinie lub nożem . Rozłożyć na talerzach . Szalotkę pokroić również bardzo cieniutko i posypać nią buraki . Słonecznika uprażyć na suchej patelni . Posypać nasze danie . Z sosu vinegrette oraz soku z mandarynki i maggi stworzyć wspólny sos i polać delikatnie łyżką po wierzchu każd talerz z burakami . Odstawić w chłodne miejsce na godzinkę . Jeśli podajecie jako samodzielne danie – posypcie na końcu skrawkami parmezanu , jeśli jest to dodatek do potrawy – można już sera nie dodawać . Polecam spróbować z takim sosem właśnie . Będziecie zachwyceni lekkim smakiem tego dania .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *