Chlebek z patelni z czarnuszką
Składniki ;
- 300 gram mąki pszennej tortowej Basia
- 100 ml. mleka
- 80 ml. wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 20 gram drożdży świeżych
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
- garść czarnuszki – 2 duże łyżki
Wykonanie ;
Witam Państwa chlebkiem z patelni , który nie pochłania dużo czasu na wykonanie , a jest tak smaczny , że wystarczy tylko pajda świeżego chlebka z masłem – u mnie zniknął z prędkością światła . Przepis zmodyfikowany , jeśli wolicie mniej przypieczony – należy odjąć cukier . Można podwoić lub potroić ilość chlebków , jednak pieczemy w takiej ilości na raz , aby wyrósł i się dobrze dopiekł .
Świeże drożdże wkruszyć do kubka z ciepłym mlekiem z wodą . Dodać cukier , dobrze wymieszać . Do miski wsypać mąkę , sól i dodać rozpuszczone drożdże z mlekiem oraz olej 2 łyżki i czarnuszkę . Wszystko dobrze wyrobić na gładką masę i odstawić pod ściereczką w ciepłe miejsce na około 35 – 40 minut . Jeśli robicie z podwójnej ilości to przed wyrastaniem podzielić na 2 części . Patelnię posmarować olejem i wstawić na średni ogień do rozgrzania . Ja użyłam patelni żeliwnej . Ciasto włożyć na patelnię i smażyć około 12 – 15 minut pod przykryciem. Następnie posmarować z wierzchu olejem i przekręcić na drugą stronę i nadal piec pod przykryciem . Tak samo postępujemy z każdym kolejnym chlebkiem . Po upieczeniu jest mięciutki w środku , a chrupiący z zewnątrz . Nie doczekał na drugi dzień , dlatego nie powiem jak się prezentuje jako wczorajszy .