Bułki Hamburgerowe 22 Sztuki
Składniki ;
- 1300 gram mąki pszennej ( tortowa Basia u mnie )
- 500 ml. ciepłego mleka 2%
- 4 jajka L
- 180 gram rozpuszczonego masła
- 85 gram drożdży świeżych
- 4 + 1 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania
- jasny sezam do posypania
Wykonanie ;
Z tego przepisu wyszło mi 22 bułki , ciasto na każdą ważyłam – nie przekraczałam 100 – 110 gram .
Kto nigdy nie jadł hamburgerów ??? Chyba każdy spróbował . Jedni lubią , drudzy nie . Tutaj przepisik dla tych co lubią , polubią lub się wręcz zakochają w tych bułkach .Zrobiłam je dla moich głodomorków – wnucząt ,które to uwielbiają . Hamburgery też sama zrobiłam , ale to będzie oddzielny przepis .
Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej , wcześniej wyjęte z lodówki . Mleko podgrzane , ale nie gorące , masło rozpuszczone letnie . Robimy zaczyn – trochę ciepłego mleka odlać do miseczki , dodać pokruszone drożdże , 1 łyżeczkę cukru i 1 czubatą łyżkę mąki z tej już odmierzonej . Przykrywam ściereczką na jakiś kwadrans . W dużej misce połączyć przesianą mąkę , cukier i sól . Wymieszać , zrobić dołek do którego wlać jajka i dodać wyrośnięty zaczyn oraz resztę ciepłego mleka . Wyrabiać ciasto – pod koniec wlać masło i bardzo dobrze wyrobić ciasto , aż będzie to jednolita połączona piękna masa . Uformować kulę , pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia pół godziny . Po tym czasie ciasto urośnie podwójnie , przerobić jeszcze raz i zostawić na 10 minut . Można odpalić piekarnik na 190 st.C. z turboobiegiem . Każdy piekarnik inaczej piecze – mój potrzebuje 190 st.,trzeba wyczuć swój .
Po tym czasie lekko przerobić ciasto i odrywać kawałki ciasta po 100 gram – ja ważyłam na wadze elektronicznej – formować zgrabne kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Na koniec posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać białym sezamem . Piec 20 minut do zrumienienia bułek . Bułki wychodzą puszyste , ale na tyle ścisłe , że można się najeść . Przechowane do jutra po odgrzaniu są nadal puszyste , chrupiące i smaczne . Te , które pękły po prostu nie były dostatecznie ukulane w ręku . Pokazałam , żebyście byli tego świadomi , że to nie jest żadna wada ciasta . Zapraszam do komentaży wszystkich , którzy zrobią według mojego przepisu .