Bułki Hamburgerowe 22 Sztuki

Bułki Hamburgerowe 22 Sztuki

      Składniki ;

  • 1300 gram mąki pszennej ( tortowa Basia u mnie )
  • 500 ml. ciepłego mleka 2%
  • 4 jajka L
  • 180 gram rozpuszczonego masła
  • 85 gram drożdży świeżych
  • 4 + 1 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 rozbełtane  jajko do posmarowania
  • jasny sezam do posypania

    Wykonanie ;

Z tego przepisu wyszło mi 22 bułki , ciasto na każdą ważyłam – nie przekraczałam 100 – 110 gram .

Kto nigdy nie jadł hamburgerów ??? Chyba każdy spróbował . Jedni lubią , drudzy nie . Tutaj przepisik dla tych co lubią , polubią lub się wręcz zakochają w tych bułkach .Zrobiłam je dla moich głodomorków – wnucząt ,które to uwielbiają . Hamburgery też sama zrobiłam , ale to będzie oddzielny przepis .

Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej , wcześniej wyjęte z lodówki . Mleko podgrzane , ale nie gorące , masło rozpuszczone letnie . Robimy zaczyn – trochę ciepłego mleka odlać do miseczki , dodać pokruszone drożdże , 1 łyżeczkę cukru i 1 czubatą łyżkę mąki z tej już odmierzonej . Przykrywam ściereczką na jakiś kwadrans . W dużej misce połączyć przesianą mąkę , cukier i sól . Wymieszać , zrobić dołek do którego wlać jajka i dodać wyrośnięty zaczyn oraz resztę ciepłego mleka . Wyrabiać ciasto – pod koniec wlać masło i bardzo dobrze wyrobić ciasto , aż będzie to jednolita połączona piękna masa . Uformować kulę , pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia pół godziny . Po tym czasie ciasto urośnie podwójnie , przerobić jeszcze raz i zostawić na 10 minut . Można odpalić piekarnik na 190 st.C. z turboobiegiem . Każdy piekarnik inaczej piecze – mój potrzebuje 190 st.,trzeba wyczuć swój .

Po tym czasie lekko przerobić ciasto i  odrywać kawałki ciasta po 100 gram – ja ważyłam na wadze elektronicznej – formować zgrabne kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Na koniec posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać białym sezamem . Piec 20 minut do zrumienienia bułek . Bułki wychodzą puszyste , ale na tyle ścisłe , że można się najeść . Przechowane do jutra po odgrzaniu są nadal puszyste , chrupiące i smaczne . Te , które pękły po prostu nie były dostatecznie ukulane w ręku . Pokazałam , żebyście byli tego świadomi , że to nie jest żadna wada ciasta . Zapraszam do komentaży wszystkich , którzy zrobią według mojego przepisu .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *