Serniczki Danusi Na Parze
Składniki ;
- 500 gram serka kremowego
- 100 gram śmietanki 30%
- 50 gram cukru
- 2 jajka
- 1 duża łyżka SERNIXA gdy serek jest za mało gęsty
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 30 gram masła
- 60 gram herbatników
- 20 gram cukru
- owoce na mus – zależnie od sezonu i dostępu u mnie mango z dużą łyżką cukru
Wykonanie ;
Przepis dostałam od znajomej z grupy kulinarnej – za co serdecznie dziękuję . Od siebie dałam SERNIX i zamiast herbatników ciasteczka Lotus cynamonowe . Serniczki zasługują na wielkie brawa – są pyszne .
Słoiczki są małe na 100 – 120 ml. Zaczynamy od wyboru owoców na mus , u mnie padło na mango , ponieważ dostałam piękne duże i dojrzałe . Po obraniu ze skórki pokroiłam w kostkę do rondelka . Dodałam pół szklanki wody i łyżkę cukru , dusiłam kilka minut do wyparowania wody . Odstawiłam do ostygnięcia do jutra . Masa ciasteczkowa na spód jest bardzo prosta do wykonania . Ciasteczka zmiksowałam z cukrem w blenderze . Dodałam rozpuszczone masło i dobrze wyrobiłam ręcznie ( można w blenderze ) . Dna słoiczków wyłożyłam masą i dobrze docisnęłam tłuczkiem od moździeża . Trzeba dobrze wystudzić . W misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym , dodajemy serek i śmietanę oraz sernix , dobrze zmiksować . Wylać do słoiczków ostrożnie , żeby nie pobrudzić brzegów . Każdy słoiczek przykryć folią spożywczą , zrobić dziurkę ostrym nożem w każdej folii i wstawić na szmatce do garnka z małą ilością wody lub do garnka na parę . Przykryć pokrywką i gotować na parze 20 minut . Wyjąć z garnka i zostawić do ostygnięcia . Na zimne serniczki wykładamy mus owocowy , można posypać cukrem pudrem , można latem położyć świeże owoce . U mnie dodatkowo borówki dla dekoracji na wierzchu zagościły . Wyszło 9 sztuk .