Pierś Kurczaka a la Francese
Składniki na 3 osoby ;
- 600 gram piersi z kurczaka
- 2 spore cytryny potrzebne na sok i skórkę oraz plastry do ozdoby
- 250 ml białego wina – półsłodkie najlepiej
- 250 ml bulionu z kury – może być z kostki
- 250 ml śmietanki – u mnie sojowa
- 2 jajka
- 1 duża szklanka mąki
- sól , pieprz , 1 ząbek czosnku
- posiekana natka pietruszki – dużo
- 2 puszki pieczarek z zalewy lub 300 gram smażonych na maśle malutkich pieczarek
- oliwka z oliwek + masło do smażenia
Wykonanie ;
Dużo słyszałam o tym daniu , jednak nie zawsze było mi po drodze ,żeby to zrobić . No i nareszcie nadeszła ta wiekopomna chwila i mam i ja . Dziwię się ,że tak długo zwlekałam ze zrobieniem tego dania ponieważ jest pyszne . Najbardziej znane jest w Ameryce i może nosić nazwę kurczaka cytrynowego lub na winie . Jak zwał , tak zwał danie warte grzechu i dlatego przedstawiam je tutaj .
Jak zawsze należy przygotować wszystkie składniki . Cytryny wymoczyć w wodzie z sodą . Będzie potrzebna otarta skórka z 1 cytryny na dużych oczkach , oraz sok z tej cytryny , a także 1 cytryna pokrojona w półplastry do dekoracji . Czosnek i natkę posiekać . Piersi z kurczaka pokroić w plastry – z każdej wychodzi mi 3 sztuki różnej wielkości . Na patelni rozgrzać oliwkę z oliwek z masłem . W dwóch talerzach przygotować mąkę i roztrzepane jajka . Do jajek dodać sól i pieprz w czasie roztrzepania . Odłożyć 1 łyżkę mąki do zagęszczenia sosu . Plastry kurczaka obtaczać najpierw w mące a potem w jajku – kolejność jest ważna . Ja robię to za pomocą 2 widelców , żeby rąk nie wkładać do panierki . Obsmażać na tłuszczu na patelni na złocisty kolor , zdejmować na talerz aż do wysmażenia kurczaka . W razie potrzeby dołożyć masła i oliwki na patelnię . Odcedzić pieczarki w międzyczasie . Na patelnię wrzucamy czosnek , za chwilę otartą skórkę cytrynową i podlewamy winem , bulionem oraz sokiem z cytryny . Zagotować i pogotować 2 – 3 minuty z dodanymi już pieczarkami . Wrzucić pokrojone półplastry cytryny , dodać śmietankę i rozrobioną z odrobiną wody 1 łyżkę mąki . Doprowadzić do wrzenia , zamknąć ogień i posypać obficie natką . Podawać można z bagietką , ryżem czy makaronem tagliatelle – co wam w duszy gra .