Tarta z jabłkami po alzacku
Składniki ;
- 1 ciasto francuskie ( gotowe )
- 10 jabłek typu szara reneta
- łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 2 małe jajka
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka czubata mąki
Wykonanie ;
Ciasto ułożyć w formie do tarty , ponakłuwać widelcem całe dno dość gęsto . Jabłka obrać , przekroić na pół wydrążyć gniazda nasienne . Ponacinać z wierzchu raz przy razie . Układać ciasno na spodzie z ciasta . Posypać cukrem i cynamonem . Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st.C. z termoobiegiem i piec 15 minut . W tym czasie rozbełtać jajka z mąką i sokiem z cytryny . Polać tartę i dopiec jeszcze 10-12 minut . do suchego patyczka . Gwarantuję , że bardzo szybko znika . Ja podaję ją z lodami waniliowymi .