Sałatka Juliusza Cezara
Składniki ;
- 1 podwójna pierś z kurczaka grilowana na 2 osoby
- sałata lodowa
- 2kromki grilowanego chleba tostowego na osobę
- 2 jajka na twardo na osobę
- łyżka ziół prowansalskich
- sól , pieprz
- czarne oliwki do ozdoby
Składniki na sos ;
- 0,5 szklanki śmietany
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sok z pół cytryny
- 1 łyżka utartego parmezanu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- szczypiorek i tymianek do smaku
- sól , pieprz do smaku
Wykonanie ;
Pierś z kurczaka pokroić w plastry , obsypać ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem i zgrilować nawet w piekarniku na 220st.C. Ostudzić . Jajka ugotować na twardo . Pieczywo tostowe zgrilować . Wszystko ułożyć na sałacie . Jogurt połączyć ze śmietaną , musztardą oraz sokiem z cytryny . Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu wraz z parmezanem solą i pieprzem oraz posiekany drobniutko szczypiorek i świeży tymianek . Ta sałatka sprawdza się wyśmienicie jako samodzielne danie np. na kolację lub jako przystawka . Smakowała bardzo moim gościom z Manhatanu ,których podejmowałam na zamku we Francji . Podaję ją z białym winem półwytrawnym .