Zakwas na domowy żurek

Zakwas na domowy żurek

  • Składniki ;

  • 8 łyżek mąki żytniej żurkowej
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • troszkę soli i pieprzu
  • 4 grzybki suszone
  • 1,5 litra zimnej przegotowanej wody

    Wykonanie ;

Wszystkie składniki umieścić w słoju około 2 litrowym , ja tutaj mam dzbanek 1,5l. Zalać wodą i dobrze zamieszać . Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień . Codziennie zamieszać do dna . Jeśli lubicie mniej kwaśny to po 5 dniach można zlać do butelki i wstawić do lodówki . Spokojnie można przechowywać do 2 tygodni . Zawsze przed użyciem wymieszać , ponieważ tworzy się naturalny osad . Na bazie tego zakwasu wychodzi wspaniały żurek czy biały barszczyk , przepis znajdziecie na blogu .



3 thoughts on “Zakwas na domowy żurek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *