Zakwas na domowy żurek
Składniki ;
- 8 łyżek mąki żytniej żurkowej
- 4 duże ząbki czosnku
- 4 listki laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 6 ziaren ziela angielskiego
- troszkę soli i pieprzu
- 4 grzybki suszone
- 1,5 litra zimnej przegotowanej wody
Wykonanie ;
Wszystkie składniki umieścić w słoju około 2 litrowym , ja tutaj mam dzbanek 1,5l. Zalać wodą i dobrze zamieszać . Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień . Codziennie zamieszać do dna . Jeśli lubicie mniej kwaśny to po 5 dniach można zlać do butelki i wstawić do lodówki . Spokojnie można przechowywać do 2 tygodni . Zawsze przed użyciem wymieszać , ponieważ tworzy się naturalny osad . Na bazie tego zakwasu wychodzi wspaniały żurek czy biały barszczyk , przepis znajdziecie na blogu .
Pewnie se przymierzę. ale jeszcze nie teraz
Cieszę się ,że przepis przypadł do gustu
pyszna zupka wychodzi z przepisu…..