Mielone Parmentier’a z marchewką

Mielone Parmentier’a z marchewką

      Składniki ;

  • 3/4 kg mięsa z pieczeni lub rosołu
  • 1 cebula
  • 3/4 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3/4 kg marchewki ugotowanej
  • gałka muszkatołowa starta
  • sól,pieprz
  • masło i mleko
  • starty parmezan do posypania
  • czerwona słodka papryka   w proszku

     Na beszamel ;

  • 1/4 kostki masła
  • 2  łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • około 350 ml mleka

    Wykonanie ;

Cebulkę przesmażyć na patelni z odrobiną masła . Mięso z rosołu lub jakie macie zmielić w maszynce i połączyć z cebulką . Ziemniaki ugotować i utłuc na puree dodając trochę mleka i  pół łyżki utartej gałki muszkatołowej . Marchewkę ugotować i utłuc na puree . Blaszkę wysmarować tłuszczem jaki macie pod ręką , ja użyłam masła . Zrobić sos beszamel delikatnie osolony , ponieważ mięso już jest trochę słone . Wymieszać mięso z beszamelem zostawiając trochę sosu do marchewki . W blaszce układamy warstwowo mięso , marchewka i ziemniaki . Posypujemy słodką papryką oraz utartym parmezanem . Pieczemy na 220 stopni C. góra-dół z termoobiegiem około 35-40 minut , aż wierzch będzie rumiany . Jest to przepis francuskiego szlachcica Antoin’a Parmentiera z XVI wieku . Zajmował się ten szlachcic technologią żywności i żywienia oraz bardzo chciał rozpowszechnić spożycie ziemniaków – co jak widać bardzo mu się udało .



2 thoughts on “Mielone Parmentier’a z marchewką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *