Pierogi z pieczonej kaczki w sosie malinowym

Pierogi z  pieczonej kaczki w sosie malinowym

Składniki na farsz ;

  • 0,5 kg mięsa z kaczki pieczonej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz świeżo mielony oraz majeranek
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego

Składniki na ciasto ;

  • 3 jajka
  • 0,6 dkg mąki pszennej typ 480
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki letniej wody

Składniki na sos ;

  • 200 gram mrożonych lub świeżych malin
  • 1 mała łyżeczka miodu
  • 4 łyżki wody

 


Wykonanie ;

Cebulkę zeszklić na oleju . Mięso z kaczki zmielić , dodać cebulę i przyprawy . Dobrze wyrobić , jeśli masa jest zbyt ścisła to dodać bulionu warzywnego . Odstawić w chłodne miejsce . Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi . Dobrze wyrobić aby ciasto było elastyczne . Odstawić na 10 minut . W tym czasie zrobić sos malinowy . Do rondelka wsypać maliny i podlać wodą . Dusić do miękkości . Na koniec zblendować , zestawić z ognia i dodać miód , jeszcze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia miodu . Ciasto rozwałkować na placki , z których szklanką wykrawać krążki . Na krążki kładziemy po łyżce nadzienia i sklejamy brzegi . Uważać aby farsz nie znajdował się w miejscu sklejania pieroga . W dużym garnku zagotować 5 litrów osolonej wody . Wrzucać pierogi partiami , aby lużno pływały . Zagotować i od zagotowania pogotować około 3 minut. Zdejmować na płaskie talerze . Podawać polane sosem malinowym . Posypać zielonymi kiełkami – opcjonalnie .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *