Pstrąg pieczony z sakiewkami paprykowymi

 Lista zakupów;

1 Pstrąg

1 pomidor

1 eszalotka

2  ziemniaki

3 papryki różnokolorowe

1 ciasto filo

szczypiorek do wiązania

sól,pieprz,oliwa

1 jajko


Wykonanie;

3 papryki kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni z 2 łyżkami oliwy,lekko posolić i dodać sporo pieprzu,należy odparować cały powstający płyn ale papryki muszą być al-dente.Odstawić do ostudzenia.

Ziemniaczki wyszorować,nie obierać ze skórki,ugotować w lekko osolonej wodzie. Pstrąga oczyścić,natrzeć solą i pieprzem,a z wierzchu dodatkowo oliwką.Wypełnić eszalotką oraz pomidorem.

Ciasto filo wypełniamy farszem z kolorowej papryki tak aby móc zawiązać szczypiorkiem sakiewki. Jajko rozbełtać i posmarować sakiewki . Pstrąga i sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy  około 25 minut na 200st.C.

Pstrąg jest soczysty,smakuje wybornie,w tej wersji można podawać na wytwornym przyjęciu.

Pasuje do tego białe wino wytrawne .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *