Pstrąg pieczony z sakiewkami paprykowymi
Lista zakupów;
1 Pstrąg
1 pomidor
1 eszalotka
2 ziemniaki
3 papryki różnokolorowe
1 ciasto filo
szczypiorek do wiązania
sól,pieprz,oliwa
1 jajko
Wykonanie;
3 papryki kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni z 2 łyżkami oliwy,lekko posolić i dodać sporo pieprzu,należy odparować cały powstający płyn ale papryki muszą być al-dente.Odstawić do ostudzenia.
Ziemniaczki wyszorować,nie obierać ze skórki,ugotować w lekko osolonej wodzie. Pstrąga oczyścić,natrzeć solą i pieprzem,a z wierzchu dodatkowo oliwką.Wypełnić eszalotką oraz pomidorem.
Ciasto filo wypełniamy farszem z kolorowej papryki tak aby móc zawiązać szczypiorkiem sakiewki. Jajko rozbełtać i posmarować sakiewki . Pstrąga i sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy około 25 minut na 200st.C.
Pstrąg jest soczysty,smakuje wybornie,w tej wersji można podawać na wytwornym przyjęciu.
Pasuje do tego białe wino wytrawne .