Tarta z truskawkami i kremem patissiere
Składniki ;
- 1 kruche ciasto gotowe
- pół kg truskawek
- 500 ml. mleka
- 6 żółtek
- 1 łyżka czubata mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 50 gram masła
- 120 gr.cukru
- laska wanilii
Wykonanie;
Rozgrzać piekarnik na 210 st.C. Ciasto rozłożyć w formie do tarty . Ponakłuwać widelcem dość gęsto . Upiec na jasnozłoty kolor około 15 minut . W rondelku zagotować mleko z masłem i wanilią . Żółtka ubić trzepaczką z mąką i z cukrem , ale nie do białości . Wlewać po trochu wrzące mleko do żółtek ciągle mieszająć trzepaczką . Po dolaniu mleka jeszcze mieszać aż nie będzie grudek . Przelać do garnka , najlepiej przez sitko . Zagotować aż krem będzie gęsty . Zdjąć z ognia . Wyłożyć na upieczony spód ciasta . Udekorować truskawkami . Pozostały krem można przechowywać bez dostępu powietrza nawet kilka dni . Przepis francuski .
Ach…ten krem 🙂 Zrobię krem…i zjem!