Tarta z truskawkami i kremem patissiere

Tarta z truskawkami i kremem patissiere

          Składniki ;

  • 1 kruche ciasto gotowe
  • pół kg truskawek
  • 500 ml. mleka
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka czubata mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 50 gram masła
  • 120 gr.cukru
  • laska wanilii

    Wykonanie;

Rozgrzać piekarnik na 210 st.C. Ciasto rozłożyć w formie do tarty . Ponakłuwać widelcem dość gęsto . Upiec na jasnozłoty kolor około 15 minut . W rondelku zagotować mleko z masłem i  wanilią . Żółtka ubić trzepaczką z mąką i  z cukrem , ale nie do białości . Wlewać po trochu wrzące mleko do żółtek ciągle mieszająć trzepaczką . Po dolaniu mleka jeszcze mieszać aż nie będzie grudek . Przelać do garnka , najlepiej przez sitko . Zagotować aż krem będzie gęsty . Zdjąć z ognia . Wyłożyć na upieczony spód ciasta . Udekorować truskawkami . Pozostały krem można przechowywać bez dostępu powietrza nawet kilka dni . Przepis francuski .



1 thought on “Tarta z truskawkami i kremem patissiere”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *