Ciasto francuskie
Składniki ;
- 450 gram mąki tortowej ( + na podsypki )
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 gram zimnego pokrojonego w kawałeczki masła
- 30 ml. lodowatej wody
Wykonanie ;
Wszystkie składniki muszą być bardzo zimne . Z przepisu powinno wyjść około 1 kg. ciasta . Mąkę przesiać na stolnicę i dodać masło w kawałkach oraz sól i wodę . Wszystko energicznie zlepić w jedną kulę ciasta . Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę . Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt. Złożyć w formie koperty i jeszcze raz rozwałkować i złożyć w kopertę . Zawinać w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny . Powtórzyć 3-4 razy tą operację . Po tym czasie ciasto jest dobre do pieczenia – rozwałkować na ulubioną grubość lub można zamrozić . W lodówce można trzymać 3 dni owinięte w papier do pieczenia . Takie ciasto nadaje się do wypieków słodkich jak i wytrawnych . Pieczemy na 180’C. Czas zależy od wielkości i grubości ciasta oraz dodatków .