Ciasto francuskie

Ciasto francuskie

Składniki  ;

  • 450 gram mąki tortowej ( + na podsypki )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 gram zimnego pokrojonego w kawałeczki masła
  • 30 ml. lodowatej wody

    Wykonanie ; 

Wszystkie składniki muszą być bardzo zimne . Z przepisu powinno wyjść około 1 kg. ciasta . Mąkę przesiać na stolnicę i dodać masło w kawałkach oraz sól i wodę . Wszystko energicznie zlepić w jedną kulę ciasta . Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę  . Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt. Złożyć w formie koperty i jeszcze raz rozwałkować i złożyć w kopertę  . Zawinać w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny  . Powtórzyć 3-4 razy tą operację . Po tym czasie ciasto jest dobre do pieczenia – rozwałkować na ulubioną grubość lub można zamrozić  . W lodówce można trzymać 3 dni owinięte w papier do pieczenia  . Takie ciasto nadaje się do wypieków słodkich jak i wytrawnych . Pieczemy na 180’C. Czas zależy od wielkości i grubości ciasta oraz dodatków  . 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *